Teugelvoering als sluitstuk van houding en zit

Over barbara faber

"Ieder paard verdient een lichaamsbewuste ruiter op zijn rug"

"Je bent nooit goed genoeg om eens kritisch naar je lichaamsgebruik te kijken"

Voor Bewust Paardrijden kom ik werkelijk bij alle type ruiters: van jong tot oud, van beginnend tot professioneel. Ik help de ruiters verder in hun hulpvraag, die meestal gaat over houding, biomechanica, adem of ontspanning te paard. Wiebelbenen, pianohanden, ongewenste rughouding en balansproblemen. En vanuit mijn achtergrond als oefentherapeut zie ik ook veel ruiters met lichamelijke klachten zoals rugpijn, schouder/nekklachten, hoofdpijn, spanningsklachten en ademproblematiek. Met name de methodische aanpak maakt dat problemen echt in de basis worden aangepakt!  Door bewuster paard te rijden is het voor zowel ruiter als voor het het paard gezonder en plezieriger bewegen.

En dat is waar ik het tenslotte voor doe: Om ruiter en paard in optimale harmonie samen te laten bewegen!Hoi, ik ben Barbara Faber.

In 2001 kocht ik mijn eerste 'eigen' paard, Kanjer.

En daarmee begon voor mij ook mijn zoektocht naar optimale houding en zit!


Helaas ben ik niet gezegend met een geweldig atletisch lichaam. Ik ben wat stijf en een beetje scheef in mijn rug. Daardoor liep ik tegen heel wat problemen aan tijdens het rijden: de ontspanning was ver te zoeken, de aanleuning en de recht-gerichtheid waren beiden één grote uitdaging! Wat heb ik mijn lieve, gevoelige, bereidwillige Ierse jongen in de weg gezeten met mijn verkeerde houding en zit.


Er was echter een lichtpuntje:

Vanuit mijn opleiding als oefentherapeut begon ik aan mijzelf te werken. Door het doen van oefeningen en bewuster te bewegen begon mijn lijf te begrijpen hoe ik meer in balans kon bewegen. Op de grond maar ook te paard. Ik leerde denken en bewegen in vlakken en om gewrichts-assen. En ook de adem- en ontspanningstechnieken brachten mij grote voordelen.


Nu was ik ineens wel in staat om mijn paard recht te richten! En de aanleuning? Die volgde nu vanzelf als ik op mijn bekkenstand en ontspanning lette! Ook ontstond er tempo-controle wat onze ritten op de hei onvergetelijk fijn maakte! En bovendien ook een stuk veiliger! Ik begon me steeds zekerder te voelen op mijn paard en kon eindelijk genieten van het rijden en de bijzondere band met mijn paard!


En hoewel ik in de beginjaren op Kanjer vaak schouder en nekklachten had aan het einde van de rit, voelde ik me in die laatste jaren alleen maar losser worden door het rijden.


Op het moment dat ik dit schrijf is Kanjer alweer een jaar geleden overleden. Maar ik blijf hem eeuwig dankbaar!

Hij is mijn grootste leermeester geweest in dit hele proces. Nooit vergeet ik onze ritten van de laatst jaren die voor mij aanvoelde alsof ze waren in volledige harmonie. Door hem en door mijn ervaring als hippisch sportoefentherapeut kan ik mijn ervaring, kennis en kunde nu op jullie overbrengen. In mijn trainingsruimte / praktijk in Loosdrecht waar ik tot mijn blijdschap alleen nog maar met ruiters werk, zie ik ruiters van beginnend tot (sub)top niveau. 


De hulp van het simulatorpaard Silver Joker is voor mij niet meer weg te denken in mijn begeleidingen. Het is zo waardevol om alvorens op het paard te begeleiden aan de ruiter te laten ervaren hoe paardrijden biomechanisch in elkaar steekt. Op een paard dat alle gangen kan nabootsen en waarop alle oefeningen ( tot en met pirouettes aan toe!) mogelijk zijn! Het mooie van Silver is dat hij terugkoppelt hoe jij beweegt. Zit je in balans en in het ritme dan loopt hij heerlijk! Maar wanneer jouw balans en beweging niet klopt dan confronteert hij je daar direct me! Niet een plug-in robot die toch wel door blijft lopen, zelfs wanneer je ernaast hangt!


Naast de individuele begeleiding (op Joker the Horse Simulator en te paard) de clinics en de valtrainingen die ik begeleid, werk ik als gastdocent op het Aeres Hippisch Centrum. Daar verzorg ik, samen met Roos Dyson, de cursussen Houding en Zit:  "de Sleutel tot Succes" . Deze cursus heeft inmiddels tientallen instructeurs en ruiters inzichten gebracht over effectief en duurzaam houding, zit en inwerking verbeteren. En het vervolg van deze opleiding "Houding & Zit optimalisatie" gaat binnenkort ook van start!


Maar er is nog veel werk te doen om alle ruiters en paarden te laten genieten van de enorme voordelen die bewustwording en controle over eigen houding en zit hebben! Echt vanuit een beproefde visie vanuit bewegingsleer en verandering van beweeggedrag. Met als doel dat uiteindelijk alle ruiters harmonieus, begripvol en zonder conflict met hun paard kunnen rijden. Of dat nu in de breedtesport, topsport of recreatie is!

Daarvan daarvan heb ik dan ook mijn missie gemaakt